Artikel
Vandaar dat ik vol verwachting in “Een betere wereld” begon te lezen.
Het is een wat vreemd boek.
Enerzijds het verhaal van Alma die kampt met existentiële vragen, misschien verbonden met een ophanden zijnde midlifecrisis, volgens mij wat té geforceerd autobiografisch?
Anderzijds is er het verhaal van doña Isabel, een sterke en moedige vrouw die met ‘haar’ jongens in opdracht van de Spaanse koning en olv Balmis het pokkenvirus naar de Nieuwe Wereld brengt.
Je voelt onmiddellijk dat zij als schrijfster verwacht dat je parallellen zoekt tussen beide verhalen. En daar zit net de ontgoocheling.
Vooral het tweede verhaal kan perfect op zichzelf staan en gelezen worden als een volwaardige historische roman. De belevenissen van doña Isabel, haar pokkendragers en Balmis zijn verfrissend weergegeven en deelnemend aan de boeiende expeditie ervaar je de problematiek en de verrassende oplossing voor een vernietigende ziekte als de pokken.
Dus toch een aanrader…
Meer info en andere boeken, in het Engels, Spaans en Nederlands op
www.juliaalvarez.com
Julia Altagracia Alvarez
Julia Altagracia Alvarez , de Amerikaanse romanschrijfster en dichteres , is geboren op 27 maart 1950 in de Dominicaanse Republiek, waar dictator Rafael Leonidas Trujillo Molina van 1930 tot 1961 een waar schrikbewind voerde. Julia's vader was lid van de ondergrondse verzetsbeweging die probeerde het regime omver te werpen. Toen het complot door de geheime politie werd ontdekt, vluchtte hij met zijn vrouw en vier dochters naar de Verenigde Staten. Vier maanden na hun vertrek, op 25 november 1960, werden in de Dominicaanse Republiek 'las mariposas' (de vlinders) waarover Alvarez schrijft in haar boek In de tijd van de vlinders en die betrokken waren bij dezelfde verzetsbeweging als haar vader, vermoord. Julia is tien jaar oud als het gezin Alvarez in New York aankomt. Julia, die van jongs af zeer geïnteresseerd is in taal, leert snel Engels en gaat schrijven. Eerst voornamelijk poëzie en korte verhalen, later ook romans. Ze combineert haar schrijverschap met een andere grote liefde: lesgeven. Julia Alvarez heeft literatuur- en schrijfcursussen gegeven aan diverse universiteiten, o.m. in Washington en Illinois. Sinds 1988 is ze verbonden aan Middlebury College in Vermont, waar ze woont met haar echtgenoot William. Het werk van Julia Alvarez bevat veel autobiografische elementen. De Dominicaanse Republiek en het gevangenzitten tussen twee culturen zijn thema's die veelvuldig terugkeren. In de Verenigde Staten behoort Julia Alvarez tot een groep vooraanstaande Latijns-Amerikaanse schrijvers en wordt ze vaak vergeleken met Isabel Allende.
Een betere wereld
De vijftigjarige Alma werkt aan een historische roman over Doña Isabel, die begin 19e eeuw met een groep weesjongens uit Spanje vertrok om de Nieuwe Wereld van de pokken te redden. Zij krijgt in 1803 een afgezant van de Spaanse koning, Don Francisco Balmis, op bezoek die haar meedeelt dat ´haar jongens´ door de koning zijn uitverkoren om het pokkenvaccin, wat in die tijd net ontdekt was, naar de Nieuwe Wereld te brengen. Als levende dragers, wel te verstaan. Isabel laat haar jongens niet alleen en reist met ze mee. Terwijl Alma aan het schrijven is, krijgt ze met allerlei privéproblemen te maken. Haar man Richard is arts en vertrekt naar de Dominicaanse Republiek om een AIDS-kliniek te helpen opzetten; zij blijft in de Verenigde Staten. De dramatische ontwikkelingen in haar roman blijken gelijke tred te houden met de verschrikkingen in het heden.