Reizen

Categorie: Reizen

 

Mevrouw Mieke Everaet, de heer Jorge Pé-Curto en mevrouw Griet Meert hebben het genoegen u uit te nodigen voor de tentoonstelling “Fragiel & Sólido”.

In #hoeveDeLoereman, Jan Frans Vonckstraat 1, 9310 Baardegem, van dinsdag 30 april tot en met zaterdag 11 mei 2024,elke dag van 11u tot 18u, laatste toegang 17u. Vrije toegang, we vragen u vriendelijk om geen foto’s of opnames te maken van de kunstwerken.

Dit evenement is een initiatief van VivaCultura gerealiseerd met de gewaardeerde steun van de Ambassade van Portugal in België, de Stad Aalst en het Consulaat van Portugal in Gent.

VivaCultura werkt als culturele organisatie vanuit een continu borrelende passie voor het zuiden en tracht vooral de authenticiteit van Portugal binnen te brengen in Vlaanderen. Vandaar het idee om het publiek te laten kennis maken met de creaties van de beeldhouwer  Jorge-Pé Curto, een gevestigde artistieke waarde in Portugal, in interactie met het werk van de internationaal gewaardeerde keramiste Mieke Everaet, afkomstig uit Meldert bij Aalst. VivaCultura ambieert hiermee de banden tussen Vlaanderen en Portugal te versterken in een aangename en artistieke sfeer.

 


 

Mieke Everaet (°1963), studeerde beeldende kunst en keramiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Nationaal Hoger Instituut. Sinds 1990 geeft zij les in keramiek aan de Kunstacademie in Halle en werkt zij aan haar eigen oeuvre.  Zij is vertegenwoordigd in vele tentoonstellingen en heeft zowel binnen als buiten Europa verschillende prijzen gewonnen.  Gedurende ongeveer dertig jaar houdt zij zich al bezig met het eeuwenoude symbool van de keramische kunst: de kom.

Dat doet ze ook in deze tentoonstelling ‘Fragiel & Sólido’ samen met de Portugese beeldhouwer, Jorge-Pé Curto. Het enthousiasme en deskundig onderzoek van VivaCultura brengt haar naar een andere wereld: de cultuur van het mediterrane zuiden, de pracht en praal van de steden met barokke gebouwen, de azulejos in schitterende aarde bedekt met een laagje tin glazuur alsook de vele inspirerende keramiekateliers en musea.

Zo heeft de stad Aveiro al 200 jaar een porseleinfabriek ‘Vista Alegre’ wat ‘vreugdevol zicht’ betekent. Hier ziet ze het raakvlak met haar werk. Porselein, de zuiverste kleiaarde, massaal verscheept in de vorm van blauwwit gebruiksgoed door de Portugese zeevaarders naar Europa, is ook het basismateriaal van haar 3-dimensionale vorm en werk. Het is de materie waarin zij zich het best artistiek kan uiten, het beste kan aarden en vormgeven. Ze zoekt naar een organische verhouding tussen inhoud, vorm en techniciteit in de besloten ruimte van de kom, het recipiënt.

De culturele erfenis van keramiek is onontbeerlijk in haar artistieke zoektocht. Zo was ze al verschillende keren langdurig te gast in China, de bakermat van het porselein, om nieuw werk te creëren. 

Nu ontstaat er nieuw werk vanuit de imaginaire reis doorheen Portugal. Water en bergen zijn versmolten in blauwe en witte porseleinaarde. Alles is cyclisch. Alles komt terug. Hier en daar. Kunst als een ontmoetingsplek van mensen en culturen. Is er een zuiverder, eerlijker ontmoetingsplaats tussen culturen en mensen denkbaar dan kunst?     


 

Jorge-Pé Curto werd geboren in 1955, in Moura, in de diepe Alentejo. Sinds 1965 woont en werkt hij in Almada, nabij Lissabon. Al vanaf de leeftijd van 10 jaar ging hij naar het Centro Artístico Infantil en kwam zo terecht in de wereld van kunst en creativiteit. Op het Castelo de São Jorge in Lissabon had hij als mentor de schilder Hermano Baptista. Later had hij de kans om een cursus beeldhouwkunst te volgen in de school Escola António Arroio als beursstudent van de prestigieuze Stichting Fundação Gulbenkian. In 1981 stichtte hij samen met andere artiesten in Almada het project IMARGEM. Hij was eveneens leerkracht in het publieke onderwijs gedurende 17 jaar.

Als plastisch kunstenaar was hij actief in de domeinen van keramiek, schilderkunst, affiches en etsen, maar het zal uiteindelijk in de beeldhouwkunst zijn dat zijn werk een definitieve richting vindt. Jorge Pé-Curto exposeerde samen met anderen vanaf 1972, in galerijen, verscheidene instellingen, commerciële ruimtes en in het openbaar domein. Sinds 1984 exposeert hij individueel. Van zijn hand zijn er heel wat indrukwekkende werken te zien op verschillende plaatsen in Portugal. 

Artistieke boodschap

Jorge Pé-Curto neemt zijn verantwoordelijkheid als kunstenaar in onze moderne samenleving heel serieus. Hij houdt ons een verrassende spiegel van de maatschappij voor, waarin de relatie tussen mens enerzijds en natuur en dier anderzijds gereflecteerd wordt. Zijn stukken willen de destabiliserende factor die de mens - hét ultieme roofdier - is, confronteren met natuur  en dier. Tegelijkertijd slaagt hij er wonderwel in om deze confrontatie op een humoristische en ironische manier te visualiseren, en nodigt hij ons uit om na te denken over hoe wij als mensen beter met de natuur kunnen samenleven. Het is dan ook geen wonder dat zijn creaties meestal een symbiose van mens en dier in de natuur uitbeelden.

Categorie: Reizen

Het stond al een tijdje op mijn prospectielijstje, een bezoek aan de Serra da Estrela in Portugal.

Lees meer...

Categorie: Reizen

Bent u bezig met een bezoek te plannen aan Portugal’s hoofdstad?

Lees meer...

Categorie: Reizen

De julimaand van 2012 was voor het Portugese eiland allesbehalve een aangename periode.

Lees meer...

Categorie: Reizen

Via fotogallery - hierboven - kan je de fotoreportage bekijken. Klik op "Sprookjesachtig Sintra" en geniet met volle teugen.

Lees meer...

Categorie: Reizen

 

 

We volgen de anatoom-hofarts Andreas Vesalius tijdens de laatste fase van zijn leven aan het hof van Filips II. Als arts in dienst van de Spaanse koning reist hij mee vanuit Brussel naar Laredo, Valladolid, Toledo en Madrid.

Een reis die ons meeneemt naar prachtige gebouwen, indrukwekkende plaatsen en intrigerende gewoontes. Met praktische informatie en toeristische tips. Na de fotoreportage bent u klaar om te vertrekken!

Deze reportage kan aangevraagd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Categorie: Reizen

Op vraag van velen, nu te bekijken via “Gallery” de fotoreportage van de reis door de Estremadura en Ribatejostreek in Portugal.

Lees meer...

Categorie: Reizen

Geniet ook mee dmv de fotoreportage! Klik hierboven op ‘fotogallery’ en vervolgens op ‘De Ebrodelta actief genieten!

Lees meer...

Categorie: Reizen

De Alentejo is rust, de Alentejo is ruimte, de Alentejo is geschiedenis in beeld, de Alentejo is heerlijke, smaakvolle gastronomie, de Alentejo is een Belgische zomer in de lente, de Alentejo is een aanrader!

Lees meer...

Ga naar boven