Artikel

Één grote, frisgroene oase van natuur, vogels en water. Zo zou ik de Ebrodelta willen omschrijven. En gelukkig kan dat nog. Want door de bouwwoede van de laatste jaren zijn de costas van Barcelona tot aan de Delta letterlijk volgepropt met torenhoge hotels, appartementsblokken en resorts.

Sinds 1983 is el Delta de l’Ebre – Catalaans voor de Ebrodelta – officieel een natuurpark. Het grenst aan de Middellandse Zee en bevindt zich zo’n 200 km ten zuiden van Barcelona. Na het Doñanapark in het zuiden van Spanje is het de belangrijkste waterhabitat van Spanje. 

Het gebied van zo’n 300 km² kan je opsplitsen in een noordelijk en een zuidelijk deel en middenin ligt de rivier de Ebro. De veerpont die de 2 delen verbindt in het plaatsje Deltebre zal gauw verdwijnen, want er is een brug in aanbouw.

Ook al is zo’n 70% van het gebied bestemd voor de rijstbouw en zijn bepaalde delen niet toegankelijk voor de mens, toch heeft het heel wat troeven voor een aangename vakantie.

Je kan fietsen langs de lagunes l’Encanyissada en la Tancada. Een interessant startpunt is het infocentrum Casa da Fusta, nabij Poble Nou del Delta.

Of een kayaktocht op de Ebro en de Mitjornrivier. Je kan de fauna en de flora dan vanop het water bewonderen, vissen springen over je boot en in het struikgewas ontdek je heel wat vogels.

De fantastische zeiltocht in de Baai dels Alfacs is een échte aanrader. Rond 18u vertrek je in de jachthaven van Sant Carles de la Ràpita en vaar je langs de mosselkwekerijen richting Punta de la Banya. De terugtocht met flamingo’s boven je hoofd en een zachtrode zonsondergang in de verte geeft een magisch gevoel. Lucas van de zeilboot Butterfly verwent je onderweg met cava, plaatselijke delicatessen en alle mogelijke info over het zeilen.

Ben je een natuurliefhebber? Dan heb je de kans om deel te nemen aan de heerlijk begeleide vogelobservaties. Cristian neemt je mee naar de mooiste plekjes in de Delta en de bergen van Els Ports. Hij is de perfecte gids die vol passie vertelt over de fauna en de flora. Langs de observatorios krijg je een mooi beeld van alle vogelsoorten die er in de Delta verblijven.

Ik heb 100% genoten van mijn natuur- en watersportvakantie! Hopelijk kunnen jullie wat meegenieten dankzij de info en de foto’s.

Wens je meer info? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Ga naar boven