Artikel

Tijdens het eten van een paasei dacht ik terug aan een bezoek aan Chocostory in Brugge waar mijn oog viel op een zogenaamde “mancerina”.

Het blijkt vooral een nuttig voorwerp te zijn, ontstaan in het midden van de 17e eeuw.

De markies van Mancera speelde daarin een essentiële rol. Hij was onderkoning van Perú van 1639 tot 1648 én een gekend gastheer omwille van zijn elegante en geraffineerde feestjes. Telkens kwam er wel een nieuw en verrassend gerecht op tafel. Één van die produkten was chocolademelk, van Mexicaanse oorsprong, geserveerd in een tas zonder oren, in het Spaans aangeduid als jícara.

Op een avond probeert een welopgevoede dame haar chocolademelk gracieus te drinken, maar omwille van de hitte stoot ze de jícara om en het zoete goedje komt terecht op haar dure jurk. Geschrokken door het voorval gaat de markies op zoek naar een oplossing. Hij denkt aan de vorm van eiermandjes en ontwerpt daarop gebaseerd een schotel met in het midden een soort van beugel, vastgemaakt aan de schotel waarin een jícara perfect past. Vanaf dan wordt het mancerina genoemd, ter ere van de markies. De eerste mancerinas worden in zilver gemaakt. Als het chocolademelk drinken in Spanje meer en meer verspreid wordt - vanaf het begin van 18e eeuw -, zullen ze ook in aardewerk worden gefabriceerd. De eerste fabriek is La Real Fábrica del Conde de Aranda de l’Alcora in de regio Valencia. 
 

Ga naar boven