Artikel

Het is verbonden met de Drie Koningen die geschenken gingen aanbieden aan het Kindje Jezus. Vandaar dat 6 januari in Spanje én Portugal een ware cadeautjesdag voor de kinderen is.

De taart is ringvorming, wat de kroon voorstelt. De goudgele kleur verwijst naar het goud. De gekonfijte vruchten stellen de mirre voor. En het aroma zou verwijzen naar de wierook. Eigenlijk moet er een klein figuurtje én een boon in meegebakken worden. Wie de boon krijgt, heeft pech en moet het volgende jaar de 'Bolo rei' bakken. Wie het figuurtje in zijn plak cake vindt, heeft geluk!

Ingrediënten

150 g gekonfijte vruchtjes, 30 g rozijnen , 30 g krenten, 30 g walnoten, 30 g hazelnoten, 30 g amandelen, 1 glas port, 750 g tarwebloem , 100 g suiker , 50 g gedroogde gist , 12½ cl water, 150 g boter , ½ eetlepel geraspte citroenschil , 4 eieren, 1 theelepel grof zout, 1 eierdooier, hele geconfijte vruchtjes, poedersuiker ter garnering, 2 tulbandvormen

Bereiding

Hak de 150 g geconfijte vruchtjes, de rozijnen, de krenten en alle noten fijn. Meng alles goed door elkaar, samen met een glas port. Meng in een schaal 100 g bloem, een theelepel suiker en de gist met het warme water goed door elkaar. Laat het 10 minuten staan. Klop de boter wat tot schuim en voeg hierbij de rest van de suiker, de geraspte citroenschil en één voor één de eieren. Doe ook het gistmengsel hierdoor. Vervolgens in kleine porties (dus niet alles in één keer) de rest van de (gezeefde) bloem doorroeren, het zout en de in port gedrenkte noten en rozijnen. Kneed het geheel goed door elkaar en maak van het deeg een mooie bal. Bestuif de bal deeg met wat bloem en laat hem rustig staan op een warme plek zonder tocht. Het deeg moet in volume verdubbelen. Verwarm de oven voor op 225° C. Deel het deeg in tweeën. Verstop een boon ergens in het deeg. Vet 2 tulbanden in met wat boter, bestrooi ook met wat bloem en leg hierin het deeg. Bestrijk de bovenkant van het deeg met tot schuim geslagen eierdooier en versier het deeg met de geconfijte hele vruchtjes. Bak de koningstaart in ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. Ontvorm de taarten en laat afkoelen op een rooster. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Bom apetite!!

Ga naar boven