Artikel

En wat kan een avond nog meer gezellig maken? Een boek, een docu of waarom niet een film die al zo lang ligt te wachten in het rek? Onlangs vroeg men naar titels van Franstalige films die een avond relaxt kunnen vullen. VivaCultura geeft graag wat tips!

Frankrijk is momenteel volledig in de ban van de presidentsverkiezingen. Op het lijstje van VivaCultura staat “La Conquête”, een pittige, komische en kritische benadering van “le” Sarkozy! En ook “Le Promeneur du Champs de Mars” over François Mitterand. « Et alors ? », weet u nog? De zeer droge reactie van de president op de vraag in verband met zijn onwettige dochter. De film geeft de laatste levensdagen van de president weer door de ogen van een jonge en zeer gedreven journalist. Een intimistisch, op en top Frans profiel van “le sphinx”.

Niets beter dan lachsalvo’s om de grijze en deprimerende lucht te doen vergeten. Nog steeds té weinig in de belangstelling hier in Vlaanderen, maar er is volop keuze in Franstalige komedies! Te beginnen met de reeks “Taxi” van Luc Besson. Hilarisch, dolkomisch, ontroerend! Uiteraard ook “Bienvenue chez les Ch’tis”, een meer dan verdiende kaskraker een aantal jaren geleden over “le nord de la France” en die “rare” mensen daar…

Gekocht in Parijs voor de cursisten Frans de komedie “Le premier jour du reste de ta vie”. De titel klinkt zwaar emo, maar de schitterende acteurs brengen een wervelend verhaal rond vijf belangrijke dagen in een familie van vijf.

Mijn absolute favoriet, mét stip op één is “Potiche” met de overheerlijkfantastische Catherine Deneuve en Gérard Depardieu. Deneuve speelt een “potiche”, een vrouw die slechts een deel van het chique decor vormt in het leven van haar man, de rijke industrieel Robert Pujol. Een typische situatie in de jaren zeventig. Maar dan komt er een staking in de fabriek van “monsieur” en alles verandert…

François Ozon creëert al jaren ontroerende films. Telkens in een ander genre en met een andere thematiek die de maatschappij beroert. “Le Temps qui Reste” is zo’n pareltje. Een zeer delicaat drama. Alle aspecten van de miserie worden belicht, maar met een prachtig respect voor de problematiek en de weergegeven personen. Mooi!

Ook qua Franstalige docu’s en historische films zijn er heel wat titels voorhanden. Niet zo recent, maar een klassieker is de prent “Le Roi danse”, over de jonge Louis XIV, zijn grootheidswaanzin en de drang naar aandacht. Met prachtige muziek van Lully en ook Molière komt langs. Van Gérard Corbiau, die de filmfans plezierde met het meesterwerk “Farinelli”.

Chanel, het modehuis Chanel! Kan er iets meer “parisien” zijn dan het stijlvolle centrum van de haute couture? De docu “Signé Chanel” neemt u mee achter de schermen, in de naaiateliers, bij de pasbeurten onder het kritisch oog van Karl Lagerfeld. U beleeft mee de stress, de vermoeidheid én ontdekt verrassende personen die mee een collectie helpen vervaardigen. Zeker ook de moeite voor niet-fashionistas!

Meer info over diegene die Chanel startte? Dan is er de film “Coco, avant Chanel” met Audrey Tautou in de rol van de legendarische stijlicoon Coco Chanel. Vanaf haar armoedige jeugd tot haar rebelse en koppige ambitie om het te maken in de hoogste kringen in Parijs.

Veel kijkplezier!

Ga naar boven