Artikel

Er is keuze tussen 2 pareltjes. De muziekfilm “Fados” van Carlos Saura waarbij de fado als muziekvorm in al zijn pracht en verscheidenheid uitgebeeld wordt. Als tweede film is er de Braziliaanse komedie “Domésticas”, een hilarisch, ontroerend beeld van het huispersoneel in Brazilië. Beide films worden geprojecteerd op groot scherm in multimedialokalen. Start van de avond 19u. Gratis parkeren op de speelplaatsen van VTH, Esplanadeplein 6 te Aalst. 10€ drank en hapjes inbegrepen. Tickets via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 053/76 95 73. Met Nederlandstalige ondertiteling, iedereen welkom! Klik op 'lees meer' en bekijk de trailers als voorproefje.

“Na de tango en flamenco stort de Spaanse regisseur Carlos Saura zich op fado. De jonge Saura werd geraakt door fado in de films van Amalia Rodriguéz. In de muzikale documentaire Fados tracht hij de ziel van Portugal bloot te leggen in een samenspel van muziek, dans en film.


De typische, weemoedige fado ontstond begin negentiende eeuw in de kroegen van Lissabon en is sterk beïnvloed door diegenen die terugkeerden van overzeese kolonies. Fadistas zongen over verloren liefdes of hun land van herkomst. De fado hangt nauw samen met het typisch Portugese levensgevoel 'saudade': een bitterzoet verlangen naar dingen die voorbij zijn. Deze weemoed waart rond in de straten van Lissabon, sluipt ook in de poëzie van Fernando Pessoa of de donkere romans van José Saramago.


Wie enkel de traditionele fado (zanger, bas, akoestische en Portugese twaalfsnarige gitaar) verwacht, komt bedrogen uit. Saura toont dat de ritmes en liederen van de Braziliaanse modinhas en de Afrikaanse fado batido de Portugese muziek sterk beïnvloed hebben. Aangezien deze muziekvorm niet statisch is maar zich ontwikkelt en vernieuwt, zien we nieuwe stijlen met een totaal ander ritme (door toevoeging van een swingende saxofoon) en hedendaagse muzikanten die het genre met andere muziekvormen vermengen. 'Fados' laat een groot aantal recente en oude vertolkers van het Portugese lied hun liefde voor de fado vertolken. De fadistas zijn van hoog niveau en komen uit Portugal, maar ook uit voormalige koloniën als Brazilië en Mozambique.” (Bron: cuttingedge.be)

Ga naar boven