Artikel

Dankzij een historische roman en film, concerten én een infolezing komen de vijftiende en zestiende eeuw van Spanje tot leven met de historische figuren als centrale gasten.

VivaCultura was curieus naar de plaatsen waar Isabella geboren werd, opgroeide én sleutelmomenten beleefde. We trokken op pad en kwamen terecht in wat bekend staat als Castilla Vieja, centraal Spanje, gelegen achter de Sierra de Guadarrama en ten zuiden van Valladolid. De zogenaamde Castiliaanse hoogvlakten, fris tijdens de wintermaanden en dor en heet tijdens de zomerperiode. VivaCultura kwam er aan in juli en beleefde de verzengende hitte, de uitgestrektheid, de historische steden en de lekkere, authentieke gerechten.

Aanvullend de fotoreportage via deze link

Als we het leven van Isabel de Castilla chronologisch willen volgen, moeten we starten in Madrigal de las Altas Torres. Ze wordt er geboren op 22 april 1451 in het huidige Monasterio de Nuestra Señora de Gracia en brengt er haar eerste levensjaren door. Als derde kind van Juan II van Castilla en Isabel van Portugal draagt ze wel de titel van infanta, maar de troon is dan nog ver weg. Wanneer haar vader overlijdt in 1454 trekt ze samen met haar moeder, de koningin-weduwe,  haar broertje, Alfonso, en een hele entourage naar het nabij gelegen Arévalo. Dit ommuurd stadje was een huwelijksgeschenk voor haar moeder en dus een privébezit! Ze installeren zich in het paleis waarvan er jammer genoeg momenteel niets meer terug te vinden is. Binnen de beschermde woonplaats heeft Isabel veel contact met de inwoners, veelal edellieden. In Arévalo zal ze een levenslange vriendschap sluiten met Beatriz de Bobadilla, de dochter van de verantwoordelijke van het kasteel. Op de leeftijd van 10 jaar wordt Isabel, samen met haar broertje Alfonso naar het hof in Segovia geroepen. Hun halfbroer én koning Enrique IV wenst hen een degelijke opvoeding te geven. Hij is bovendien ongerust over de aanvallen van locura van de koningin-weduwe. Later zal de dochter van Isabel, Juana la loca, dezelfde symptomen vertonen. In het Alcázar van Segovia maakt Isabel kennis met de intriges aan het hof en de strijd om de troon. Enrique IV heeft wel een dochter, maar het gerucht gaat dat hij niet de biologische vader is. Omwille van zijn liberale houding is Enrique IV niet écht populair. Een deel van de adel wenst de jonge Alfonso op de troon, die is makkelijker kneedbaar. Tijdens de zogenaamde Farsa de Ávila zal Enrique IV virtueel afgezet worden en Alfonso uitgeroepen worden tot koning van Castilla. Maar..., hij overlijdt op jonge leeftijd. Werd hij vergiftigd? Midden in het tumultueuze hofleven komt Isabel meer en meer op de voorgrond als troonopvolgster. Op 13 december 1474, na het overlijden van Enrique IV, zal ze in de kerk van San Miguel officieel aangeduid worden als Reina de Castilla. Juana la Beltraneja, de zogenaamde dochter van Enrique IV, wordt verbannen naar Portugal. Inmiddels is de koppige Isabel – in het geniep – gehuwd met de ambitieuze Fernando de Aragón! Samen zullen ze hun koninkrijken besturen en de macht centraliseren. In het nabijgelegen Ávila zullen ze buiten de stadsomwallingen een klooster van Dominicanen sponsoren. In het Claustrum del Silencio wordt hun macht verheerlijkt, onder andere met de afbeelding van granaatappels als verwijzing naar hun reconquista van het laatste Moorse koninkrijk Granada. Het klooster huisvest tevens een zeer droevig moment in hun leven. Centraal in de kerk bevindt zich het praalgraf van hun zo geliefde troonopvolger Juan. Hij had het ééngemaakte Spanje kunnen incarneren.

Isabel de Castilla zal later vooral bekend worden als Isabel la Católica. Ze was een intrigerende figuur, een vrouw bovendien, die haar positie wist te handhaven in een woelige situatie van koninkrijken, ontdekkingsreizen en geloofsconflicten.

U kan dit brokje boeiende geschiedenis meebeleven via het evenement “Isabella en Johanna”.

Ga naar boven