Artikel

1Dames en heren, beste vrienden van de geschiedenis,

van harte een zuiders, warm welkom in deze prachtige kerk van Baardegem voor het sluitstuk van het cultureel-historisch evenement “Isabella en Johanna” rond twee  dames mét pit! Twee vrouwen die niet weg te gommen zijn uit de Spaanse geschiedenis. Hun levens zijn boeiend, intrigerend én verweven met de toen heersende cultuur, gastronomie, politiek en architectuur.

Toen ik meer dan een jaar geleden het idee opperde om de vijftiende en zestiende eeuw van Spanje te laten herleven met Isabel la Católica en Juana la Loca als centrale figuren kreeg VivaCultura onmiddellijk fantastisch, enthousiaste reacties!!

Bedoeling was om het publiek te laten genieten van geschiedenis, mét alle zintuigen en een lans te breken voor geschiedenis als onderdeel van cultuur. Omdat het leuk, boeiend, onderhoudend, ontspannend én interessant kan zijn! Het programma kwam dan ook snel tot stand.

Joris Tulkens kwam graag voorlezen uit zijn historisch roman “Johanna de Waanzinnige”. De leden van de muziekensembles Dolandi en Rosario hoorden in gedachten al de muziek uit die periodes weerklinken. Netwerk was bereid om de film rond de “locura” of “zotheid” van Johanna te projecteren. VivaCultura gaf tijdens de feestdag van de Spaanse cultuur een rondtoer door het leven van Isabella en Renate van catering Qarfa dacht direct aan heerlijke, zuiderse hapjes om te serveren samen met een goed glas wijn.

Meer dan 380 tickets zijn er verkocht en tijdens de 5 activiteiten heeft het publiek gesnoept van anecdotes, muziek, feiten, intriges, reistips, prachtige landschappen en interieurs, discussies en het oorstrelende Castiliaans. Mocht u het voelen kriebelen om Spaans te willen leren, dan kan u steeds terecht bij volwassenenonderwijs VTH, die zowel overdag als ’s avonds cursussen Spaans aanbiedt.

Heel wat souvenirs zijn er! De schitterende brevier van Isabella, gemaakt door Vlaamse miniaturisten. De vleermuis die mee kwam luisteren in het Stedelijk Museum, het huwelijk van Isabella en Ferdinand voltrokken in het geniep, Johanna die de minnares van haar geliefde Filips met een schaar te lijf ging, de klavecimbel die met enige moeite door de kerkdeur kwam en de opblaasbare broek van Filips de Schone die hij droeg tijdens zijn boottocht van de Lage Landen richting Castilla.

Maar het mooiste en meest waardevolle van dit evenement is toch het “delen”. De “ik vind het leuks” à la facebook die we hoorden, kregen en lazen. Vandaar een dikke, gemeende “gracias” aan u, het publiek, de fans van “Isabella en Johanna”!

Ga naar boven