Artikel

 

Op het programma, spreek- en luisteroefeningen in de praktijk, bij de Portugezen zelf én in een aangenaam kader! Allereerst is er wat info rond de persoon van de intrigerende Portugese dichter, Fernando Pessoa. Zijn standbeeld staat aan de rand van het plein tussen een paar recent aangeplante bomen. Een blikseminslag, een tijdje geleden, beschadigde het standbeeld en vernielde de indrukwekkende boom. Gelukkig is alles hersteld en kan er weer een gezellig literair moment plaats vinden. Het was een eenzaat, die meest bejubelde dichter, want hij leefde voor zijn passie, de literatuur en de poëzie. Als eerbetoon wordt het gedicht “Mar português” voorgelezen, waarin het zoute zilte van de oceaan gelinkt wordt aan de vele tranen van de wachtenden aan de oevers van de Taag. Vervolgens trekken we naar het gezellige supermarktje “Nova Primavera”. Snel ontstaan er welluidende conversaties met de Portugese eigenaar en andere klanten. De merknamen van de vele Portugese produkten worden voorgelezen – ideaal als uitspraakoefening! Super Bock, Compal, vinho do porto lágrima, massa de pimenta, licores, queijos, … De cursisten zoeken antwoorden op de vragenlijst die ze gekregen hebben. Er wordt besteld en afgerekend in het Portugees en de eerste bica – een sterke kleine koffie – wordt aan de lippen gezet. Op naar Pastelaria Garcia dan. Reeds jaren een gekende stek voor wie wil proeven van de zalig zoete pateekes en de pastéis de bacalhau. We installeren ons in de taverne, aangekleed met azulejos, en een kabbelend binnenfonteintje maakt de sfeer compleet. De uiterst charmante uitbater komt de bestelling opnemen. “Hoje falamos português, senhor!” De menukaart wordt uitgevlooid, reacties van herkenning weerklinken en ervaringen worden gedeeld. Rondom ons geanimeerde conversaties in het Portugees. We wanen ons in het prachtige Portugal. Laatste halte is het restaurant “Terramar”. En ook daar, jawel, weerklinken heel wat vaste uitdrukkingen. Er wordt wijn van het huis besteld en die blijkt zeer lekker te zijn! Er komen petiscos op tafel, azeitonas, pão e manteiga. Na een halfuurtje worden een aantal typische Portugese schotels geserveerd: arroz de marisco, caldeirada de peixe, bacalhau à brás en cabrito! De stilte aan tafel zegt alles… Geen Portugese almoço zonder sobremesa. De cursisten gaan richting koelkast waar heerlijke desserts staan uitgestald. De kelner beschrijft geduldig elke bereiding met de verschillende ingrediënten. Wat een aangename luisteroefening. Nog een digestivo, een licor de Beirão en um café. En dan, om de dag af te sluiten: “Senhor, a conta se faz fazor!”

De deelnemers waren unaniem! Deze "les" is voor herhaling vatbaar!

Ga naar boven